Den naruby ve čtvrté třídě

V pátek 31. března bylo v naší třídě téměř všechno jinak než obvykle. Z dětí se stali učitelé, zúčastnili jsme se besedy s překladatelkou a nakonec ve škole i spali. A jak to tedy u nás všechno bylo?

Nápad, že by si děti mohly vyzkoušet profesi učitele, vznikl při jedné z našich diskuzí už zhruba před měsícem. Od té doby jsme doladili scénář celého „Dne naruby“: kdo a co „bude učit“, jak dlouho, co k tomu bude potřebovat. Děti se začaly pilně připravovat, předem si nachystaly materiály k výuce, pracovní listy, testíky i různé pomůcky. Náš rozvrh tento den byl následující: Zvířatověda, Matematika, Chemie, Skorovšechno a Angličtina. Paní učitelka se proměnila v žákyni a náramně si svoji novou roli užívala.

Dopoledne jsme také měli domluvenou návštěvu v šumické knihovně, do které paní Jana Vlčková pozvala překladatelku z polského jazyka paní Markétu Páralovou. Besedovali jsme o knize Malá princezna, kterou přeložila, ale nejen o ní. Prošli jsme si celou cestu knihy od cizojazyčného autora až do českých knihkupectví.

V podvečerních hodinách jsme se sešli v naší škole znovu, abychom prožili další Noc s Andersenem. Tentokrát nás provázel pan spisovatel Ondřej Sekora a zejména jeho Ferda Mravenec. Vyráběli jsme lucerničky, četli ukázky z knih, povídali si o životě O. Sekory a prošli si kvízovou noční hru, která kvůli nepřízni počasí byla nakonec přichystána ve vnitřních prostorách místo na hřišti. A pak už následovalo promítání filmů a v některých třídách brzké, v jiných pozdní, ale nakonec přece „to spaní ve škole“.

Tak za rok zase!!!!